Muotoilusuklaa antaa tekijälleen rajoitetun vapaat kädet. Vaikka isoisän elokuisiin syntymäpäiväjuhliin olisi mahtavaa saada kakun päälle muotoilusuklaasta tehtyjä ruusuja, ei helteet suo armoa suklaalle vaan kohta sinulla on käsissäsi iso kasa sulanutta suklaata. Toisaalta, joulunaikaan valmistettu taidokas suklaakori on jokaisen suklaanystävän unelma. Suklaasta saa uskomattoman näköisiä patsaita. Tummasta muotoulisuklaasta valmistettu patsas saa upean pronssisen hehkun kun sitä puuterisudin tapaisella siveltimellä korostetaan pronssinhohtoisella tomuvärillä.
Alla ohje muotoilusuklaan valmistamiseen, sekä myös englanninkielinen video havainnolistamaan massan valmistusta. Ohjeessa käytetyt kaakaoivoipelletit ovat kaakaoivoimassasta raastettuja paloja, pellettejä. Kaakaovoita saat mm. life- myymälöistä, muista luontaistuotekaupoista sekä älyttömällä tuurilla jostain tooosi isosta ruokakaupasta.
Muotoilusuklaa
40g vettä
60g kidesokeria
150g tärkkelyssiirappia (toiselta nimeltään glukoosisiirappi)
/maissisiirappia
50g kaakaovoipellettejä
500g valkosuklaata
Valkosuklaan
sijaan voi käyttää maitosuklaata tai tummaa suklaata, tällöin siirappia riittää
hieman
pienempi määrä.
Kaavi
lastalla kaikki siirappi ja kaada suklaan sekaan. Suklaan ja siirapin
sekoittamisessa pitää olla huolellinen, kaikki suklaa pitää saada sekoitettua
huolellisesti siirapin kanssa yhteen. Suklaa, joka ei sekoitu siirapin kanssa,
kovettuu uudelleen suklaamurusiksi, kun massa on levännyt yön yli ja muruset
jäävät ikävästi näkyviin muotoilusuklaassa. Jos seosta sekoittaa liikaa, alkaa
suklaan rasva irtoamaan seoksesta ja siitä tulee öljyinen ja massa menee
pilalle. Sula seos kovettuu hyvin nopeasti kun siirapin sekoittaa suklaaseen ja
jos sitä sekoittaa yhtään liikaa, menee massa pilalle.
Suklaata ja
siirappia ei kannata vatkata yhteen, vaan käännellä silikonilastan kanssa, joka
käännöksellä kaapien huolellisesti suklaata kulhon reunoilta.
Tähän menee
noin 10-13 käännöstä/kaapaisua. Maitosuklaasta tai tummasta suklaasta tehty massa ei ole yhtä herkkää
sekoittamisen kanssa kuin valkosuklainen, niitä voi huoletta sekoittaa
rauhallisemmin ja huolellisemmin, ilman että suklaan rasva alkaa erottumaan.
Valkosuklaa on paljon herkempää ja sen kanssa on oltava tarkka,
että massaa ei sekoita yhtään liikaa.
Valmis massa
ei ole vielä valmista muotoilusuklaata, vaan sen pitää antaa levätä ja rauhassa
yön yli huoneenlämmössä kelmuun käärittynä.
Kun massa on
levännyt yön yli, ei se vieläkään ole valmista muotoilusuklaata, vaan se pitää
vielä vaivata valmiiksi massaksi :) Jos massaa on isompi määrä kannattaa
seikata veitsellä pienemmiksi kappaleiksi ja pieni pala kerrallaan vaivata
pehmeäksi, koska se on todella kovaa ja tiivistä, ennenkuin se vaivataan
valmiiksi.
Kun massa on
pehmentynyt on se vihdoin valmista ja
koostumus ja käsituntuma muistuttavat sokerimassaa :) Liian kauaa sitä ei
kannata vaivata, koska massa on tehty suklaasta ja yksi sen harvoista
haittapuolista on, että se pehmenee ja sulaa lämmössä kuten suklaa.
Muotoilusuklaa on liian lämmintä, jos siitä rullaa pienen pötkön ja se ei pysy
pöydällä pystyssä vaan lössähtää kasaan. Se ei onneksi ole pilalla vaan
palautuu jälleen muotoiltavaksi, kun sen antaa jäähtyä hetken aikaa.
Jäähtymistä voi nopeuttaa laittamalla lämmennyt massa jääkaappiin hetkeksi, ei
kuitenkaan kannata unohtaa sinne pitkäksi aikaa, koska kuten suklaa, se
kovettuu kivikovaksi ja muotoilu on taas vaikeaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti