tiistai 22. lokakuuta 2013

Modeling Chocolate- muotoilusuklaa

Modeling Chocolate eli suomalaisemmin muotoilusuklaa, on vedestä, kidesokerista, glukoosi/ maissisiirapista, kaakaovoipelleteistä ja suklaasta valmistettu massa, josta voidaan valmistaa koristeita tai jolla voidaan päällystää kakkuja. Tämäkin tuote on kovassa käytössä rapakon takana. Muotoilusuklaa on kuitenkin lähtökohtaisesti suklaata, eikä suklaan perusominaisuutta voi muuttaa. Suklaa alkaa sulamaan, kun se lämpenee liikaa. Tätä suklaan ominaisuutta ei ole vielä pystytty täysin poistamaan, mutta temperoinnilla suklaasta saadaan hieman lämpökestävämpi.

Muotoilusuklaa antaa tekijälleen rajoitetun vapaat kädet. Vaikka isoisän elokuisiin syntymäpäiväjuhliin olisi mahtavaa saada kakun päälle muotoilusuklaasta tehtyjä ruusuja, ei helteet suo armoa suklaalle vaan kohta sinulla on käsissäsi iso kasa sulanutta suklaata. Toisaalta, joulunaikaan valmistettu taidokas suklaakori on jokaisen suklaanystävän unelma. Suklaasta saa uskomattoman näköisiä patsaita. Tummasta muotoulisuklaasta valmistettu patsas saa upean pronssisen hehkun kun sitä puuterisudin tapaisella siveltimellä korostetaan pronssinhohtoisella tomuvärillä.

Alla ohje muotoilusuklaan valmistamiseen, sekä myös englanninkielinen video havainnolistamaan massan valmistusta. Ohjeessa käytetyt kaakaoivoipelletit ovat kaakaoivoimassasta raastettuja paloja, pellettejä. Kaakaovoita saat mm. life- myymälöistä, muista luontaistuotekaupoista sekä älyttömällä tuurilla jostain tooosi isosta ruokakaupasta.

Muotoilusuklaa
 
40g vettä
60g kidesokeria
150g tärkkelyssiirappia (toiselta nimeltään glukoosisiirappi) /maissisiirappia
50g kaakaovoipellettejä
500g valkosuklaata

Valkosuklaan sijaan voi käyttää maitosuklaata tai tummaa suklaata, tällöin siirappia riittää hieman
pienempi määrä. 
Kaavi lastalla kaikki siirappi ja kaada suklaan sekaan. Suklaan ja siirapin sekoittamisessa pitää olla huolellinen, kaikki suklaa pitää saada sekoitettua huolellisesti siirapin kanssa yhteen. Suklaa, joka ei sekoitu siirapin kanssa, kovettuu uudelleen suklaamurusiksi, kun massa on levännyt yön yli ja muruset jäävät ikävästi näkyviin muotoilusuklaassa. Jos seosta sekoittaa liikaa, alkaa suklaan rasva irtoamaan seoksesta ja siitä tulee öljyinen ja massa menee pilalle. Sula seos kovettuu hyvin nopeasti kun siirapin sekoittaa suklaaseen ja jos sitä sekoittaa yhtään liikaa, menee massa pilalle.

Suklaata ja siirappia ei kannata vatkata yhteen, vaan käännellä silikonilastan kanssa, joka käännöksellä kaapien huolellisesti suklaata kulhon reunoilta.
Tähän menee noin 10-13 käännöstä/kaapaisua. Maitosuklaasta tai tummasta suklaasta tehty massa ei ole yhtä herkkää sekoittamisen kanssa kuin valkosuklainen, niitä voi huoletta sekoittaa rauhallisemmin ja huolellisemmin, ilman että suklaan rasva alkaa erottumaan. Valkosuklaa on paljon herkempää ja sen kanssa on oltava tarkka, että massaa ei sekoita yhtään liikaa.
Valmis massa ei ole vielä valmista muotoilusuklaata, vaan sen pitää antaa levätä ja rauhassa yön yli huoneenlämmössä kelmuun käärittynä.
Kun massa on levännyt yön yli, ei se vieläkään ole valmista muotoilusuklaata, vaan se pitää vielä vaivata valmiiksi massaksi :) Jos massaa on isompi määrä kannattaa seikata veitsellä pienemmiksi kappaleiksi ja pieni pala kerrallaan vaivata pehmeäksi, koska se on todella kovaa ja tiivistä, ennenkuin se vaivataan valmiiksi.
Kun massa on pehmentynyt on se vihdoin valmista ja koostumus ja käsituntuma muistuttavat sokerimassaa :) Liian kauaa sitä ei kannata vaivata, koska massa on tehty suklaasta ja yksi sen harvoista haittapuolista on, että se pehmenee ja sulaa lämmössä kuten suklaa. Muotoilusuklaa on liian lämmintä, jos siitä rullaa pienen pötkön ja se ei pysy pöydällä pystyssä vaan lössähtää kasaan. Se ei onneksi ole pilalla vaan palautuu jälleen muotoiltavaksi, kun sen antaa jäähtyä hetken aikaa. Jäähtymistä voi nopeuttaa laittamalla lämmennyt massa jääkaappiin hetkeksi, ei kuitenkaan kannata unohtaa sinne pitkäksi aikaa, koska kuten suklaa, se kovettuu kivikovaksi ja muotoilu on taas vaikeaa.
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti