keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Mantelimassa ja marsipaani

Mantelimassa on jauhettua mantelia, tomusokeria, kananmunanvalkuaista, sekä vettä ja karvasmantelia. Mantelimassaa käytetään mm. laskiaspullissa sekä muutamissa koristeissa. Mantelimassalla voi myös päällystää kakun, mutta henkilökohtaisesti en juuri mantelimassalla kakkua lähtisi päällystämään. Massa on väriltään vaaleaan ruskeaan taittavaa sekä läpikuultavaan, mutta massaa voi värjätä oman mielensä mukaan. Monet vierastavat mantelimassan käyttämistä karvasmantelin vuoksi. Massan reseptiä kehitellään ja karvasmantelin osuutta on vähennetty, eikä massan maku ole enää niin karvas, mitä se on joskus saattanut olla. Seuraavana ohje, miten tehdä mantelimassaa itse. Tuotetta saa kaupasta valmiina, esimekiksi Sallisen myymänä, mutta massan teko on varmasti kokeilemisen arvoista.
 
 
 Mantelimassa
 
2 ½ dl manteleita
2 1/3 dl tomusokeria
½ munanvalkuainen
2 karvasmantelia
2 tl vettä
 
 
Kalttaa ja kuori mantelit. Jauha ne hienoksi mantelimyllyssä. Laita jauhetut mantelit kulhoon, lisää sokeri ja munanvalkuainen, sekoita. Mausta karvasmantelilla ja lisää muutama tippa vettä jos massa on liian paksua.
 
 ____________________________________________________ 
 
Marsipaani on mantelimassasta jatkamalla saatu massa, jolle löytää huomattavasti enemmän käyttökohteita. Marsipaanilla voi päällystää kakkuja ja siitä voi tehdä koristeita, jotka kuivuttuaan ja oiken säilytettynä koristeet säilyvät jopa vuosia. Se voiko niitä syödä vuosien säilytyksen jälkeen, on kiinni omasta uskalluksesta. Marsipaania voi myös värjätä, mutta sitä löytyy kaupasta useissä eri väreissä. Värivalikoimassa tosin voi olla suuriakin eroavaisuuksia, sillä pienemmät kaupat ottavat usein vain yhtä tai kahta väriä, ja joissain tapauksissa marsipaania ei edes löydä koko kaupasta. Massa kuivuu erittäin nopeasti, mikäli pakkaukseen tulee reikä, ja tuote pääsee kontaktiin ilman kanssa.
 
 
 Marsipaani
 
½ dl vettä
1 rkl voita
2 ½ rkl vehnäjauhoja
300 g mantelimassaa
2 dl tomusokeria
 
Keitä vesi ja voi. Vatkaa mukaan jauhot ja anna taikinan poreilla kunnes siitä tulee taikinamainen ja se alkaa irrota kattilan pohjasta. Raasta mantelimassa karkeasti. Anna taikinan jäähtyä täysin, työstä siihen mantelimassa ja tomusokeri.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti